Dries en Veerle van het Zomerbloemhof

“Gezonde koeien geven me veel voldoening”

Dierenwelzijn

|

17 juli 2020

“Alles wat ik doe, doe ik uit liefde voor mijn beesten.” Dries Lahousse van het Zomerbloemhof in Ieper geeft veel om zijn koeien. Daarom bouwde hij in 2019 een hypermoderne melkveestal en waakt hij continu over het welzijn en de gezondheid van zijn koeien. “Dag en nacht sta ik voor mijn koeien klaar. Mijn vrouw klaagt soms dat ik meer tijd aan de dieren besteed dan aan haar”, glimlacht Dries. “Maar van goed verzorgde dieren krijg je veel terug.” 

In de stal van Dries ontbreekt het de 230 koeien allerminst aan comfort. “Mijn koeien hebben inderdaad veel ruimte: per koe is er een enorme oppervlakte voorzien. In het midden van de stal bevindt zich de voedergang en ernaast vertoeven de koeien. Bijna met hun neus buiten, want er is altijd verse luchttoevoer. De stal is ook voorzien van een lichtdoorlatend dak zonder dat de warmte binnenkomt. Een superstal eigenlijk: de koeien krijgen verse lucht en genieten van het zonlicht, maar hebben geen last van de warmte.” 

Ook het ligcomfort is uitstekend dankzij de zandboxen. “Die zijn koeler in de zomer, zijn veel zachter en de koeien hebben meer grip om gemakkelijk recht te staan. Als er melkresten terechtkomen in het zand, drogen die op en krijgen bacteriën geen kans. Op een rubberen matras groeien bacteriën makkelijker en zweten koeien ook meer. Het enige nadeel is dat zand aan materiaal schuurt en slijtage veroorzaakt, waardoor je meer onderhoud en kosten hebt. Maar voor de koeien is dat het beste, en dat geeft me veel voldoening als boer.” Verder is de stal uitgerust met een volle vloer met zand, ventilatoren die automatisch beginnen te draaien vanaf 18°C en een onberispelijk strohok voor de kalfjes. Bovendien kunnen de koeien zichzelf verwennen onder de koeborstels en worden ze na elke winter geschoren. 

Vijfsterrenstal 

“Het was duurder bouwen, maar het is het allemaal waard. Ik zie koeien ook graag buiten, maar op stal – een goeie, welteverstaan – is het vaak beter voor hun welzijn en gezondheid. Buiten staan de koeien opeengepakt onder de schaduw van de bomen, tussen de vliegen en de mest. Bacteriën krijgen veel meer kans om te groeien wanneer er melk lekt, en koeien krijgen sneller last van uierontstekingen. Dan heb ik mijn koeien liever binnen, op een zachte, koele en propere zandbox met genoeg plaats, voldoende water en altijd vers voer – graszaadhooi, stro, bierdraf, voederbieten, maïs…” 

“Wist je dat mijn koeien, toen ze nog naar buiten konden, soms smeekten om naar binnen te kunnen? Het is gewoon goed vertoeven in de stal: elke koe doet haar eigen ding, want ze is veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook kunnen ze gaan en staan waar en wanneer ze willen, en kunnen ze zelf kiezen wanneer en hoe vaak ze gemolken worden. Dat kan tot vijf keer per dag, zonder stress.” 

Dries Lahousse van het Zomerbloemhof

Preventief werken 

De moderne en comfortabele stal werpt zijn vruchten af, zowel op het vlak van diergezondheid als duurzaamheid. “De koeien hebben veel minder last van uierontstekingen en hebben geen dikke hakken. En wat duurzaamheid betreft: de resultaten spreken voor zich. Ik heb de meeste 10- en 100-tonners van Vlaanderen en de hoogste levensproductie. Hoe langer ze melk kunnen geven, hoe duurzamer. Ik heb er dus alle belang bij ze goed te verzorgen en ze zo lang mogelijk te houden. Dat is ook dierenwelzijn. Ik ben dag en nacht met de koeien bezig, de mensen beseffen dat vaak niet. Alles wat ik doe, doe ik uit liefde voor onze beesten. En de goede resultaten zijn een bekroning voor mijn werk. Het is een teken dat ik de stiel goed ken.” 

Ook de kalfjes krijgen veel aandacht op het Zomerbloemhof. “Wanneer de kalfjes ter wereld komen, laten we hen nog een tweetal uur bij de moeder zodat ze haar kalfje nog kan aflikken. Daarna halen we hen weg, om zeker te zijn hoeveel biestmelk en antistoffen ze binnenkrijgen en om gezondheidsproblemen te vermijden. Dat is tamelijk rap, maar het is beter voor de dieren. De kalfjes kunnen niet genoeg drinken om de uier te ontlasten, waardoor de koeien pijn krijgen door een volle uier. Na de bevalling zorgen we dat de koe weer goed kan aansterken met afkalfdrank: de koe verliest veel vocht tijdens de bevalling en er is plots een holte in de buik die ze weer moet opvullen. Die afkalfdrank helpt ook tegen infecties.” 

Tot slot wil Dries graag nog een misverstand uit de wereld helpen: “Weinig mensen beseffen hoe sterk melkveehouders inzetten op dierenwelzijn en diergezondheid. Wij staan niet te springen om antibiotica te geven. We werken zo veel mogelijk preventief: we vaccineren tegen luchtweginfecties, mastitis, E. coli… en zorgen ervoor dat ze genoeg antistoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Zo hebben we zelden de dierenarts nodig om in te grijpen. En als we dan toch antibiotica gebruiken, is dat omdat we de koe niet willen laten afzien en laten sterven. Zieke koeien worden onmiddellijk behandeld. Het is onze plicht om de dieren goed te verzorgen.”

Meer weten over dierenwelzijn in de melkveehouderij?

Lees dan hier verder