Kalfjes

Koe en kalf

Het welzijn en de gezondheid van zowel de koeien als de kalveren is erg belangrijk voor de melkveehouder. Kalveren die van bij de geboorte goed verzorgd en opgevolgd worden, groeien uit tot gezonde koeien die veel melk geven. Een goede verzorging blijft essentieel.

Koemelk: zowel voor kalfjes als voor de mens

Een koe geeft gemiddeld 25 liter melk per dag. Dat is meer melk dan haar kalf kan drinken of nodig heeft. Voor de gezondheid van de moederkoe is het bovendien belangrijk om verder gemolken te worden door de melkveehouder: dat voorkomt uierontstekingen.

De melk die overblijft, wordt al duizenden jaren geconsumeerd door de mens. Niet alleen om de koe te verlichten, maar ook omwille van de gezondheidsvoordelen van melk. 

Dankzij selectie, een betere verzorging, huisvesting en voeding produceren koeien vandaag meer melk dan vroeger. Zo kan dezelfde productie aangehouden worden met minder dieren. Dat heeft een positief effect op het klimaat: de dieren hebben meer ruimte, zonder landbouwgronden te moeten uitbreiden, en de uitstoot van broeikasgassen per glas melk daalt. 

Waarom worden kalf en koe gescheiden?

Enkele uren of dagen na de geboorte wordt het kalfje afzonderlijk van de moeder gehuisvest in een schoon, droog en individueel hok, of in een groep met andere kalveren. Het scheiden van koe en kalf zou de gezondheid van beide dieren bevorderen en stress verminderen. Hier lees je meer. 

De melkveehouder kan er bijvoorbeeld op toezien dat elk kalfje voldoende melk krijgt. Zeker de biestmelk – de eerste melk die gevormd wordt nadat de koe gekalfd heeft – is essentieel voor de kalveren omdat ze via die weg natuurlijke antistoffen binnenkrijgen van de moeder. Kalveren zijn zo minder vatbaar voor ziektes. 

Intussen kan de melkveehouder de gezondheid van de moederkoe beter monitoren en garanderen: hij maakt de uier bij elke melkbeurt volledig leeg en voorkomt zo uierontstekingen. 

Kalfje

De melkveesector baseert zijn keuze op wetenschappelijk onderzoek dat op dit moment beschikbaar is en motiveert zijn keuze met diergezondheid en dierenwelzijn als uitgangspunt. 

Meer leren over dierenwelzijn?

Herbekijk dan het VLAM-webinar rond zuivel en duurzaamheid, met ethicus Stef Aerts, onderzoekster Anneleen Watteyn en afgevaardigd bestuurder van BCZ Renaat Debergh.

Klik hier

“Dierenwelzijn gaat niet alleen om het gedrag en het emotionele aspect, ook diergezondheid is van belang. Je moet beide met elkaar zien te rijmen: het is een evenwichtsoefening.”

- Anneleen Watteyn, onderzoekster ILVO

Laatste nieuws

Hannelore Knockaert & Lieven Cuvelier van Beepophof
Dierenwelzijn

“Wij leven met en voor onze koeien”

“Mocht iedereen het even goed hebben als mijn koeien, dan zou het een heel mooie wereld zijn.” Hannelore Knockaert gaat...

Lees meer
Dina Tersago
Dierenwelzijn

“Boeren gaan erg liefdevol met hun dieren om”

Met twaalf seizoenen ‘Boer zkt. Vrouw’ op de teller, heeft Dina Tersago al in heel wat boerderijen een kijkje achter...

Lees meer
Stef Aerts, ethicus
Dierenwelzijn

“De gevoeligheid rond dierenwelzijn zal blijven stijgen”

Vergeleken met vijftig jaar geleden heeft het begrip ‘dierenwelzijn’ vandaag een hele weg afgelegd. Wanneer komen dierenrechten in beeld? En...

Lees meer