Kurt Penninck van de Kerkweghoeve

“Gezonde en verzorgde dieren geven meer terug”

Dierenwelzijn

|

22 juni 2020

“Dierenwelzijn? Dat betekent voor mij zorgen dat de primaire behoeften van het dier tiptop in orde zijn en dat de koe het zo comfortabel mogelijk heeft. Als die basisbehoeften in orde zijn, bedenk ik hoe het nóg comfortabeler kan. Het gaat dan vaak om kleine dingen, maar die kunnen van grote waarde zijn voor de koe.” Om maar te zeggen: de koeien van Kurt Penninck in Tollembeek hebben het goed. 

Op de Kerkweghoeve drinken de koeien vers water uit een propere drinkbak, krijgen ze voldoende vers voer, kunnen ze comfortabel liggen op ligboxen en is er continu frisse luchttoevoer. “En natuurlijk zorg ik er ook voor dat ze niet ziek worden of aandoeningen krijgen. De stal is altijd proper, waardoor de koeien droge poten hebben en geen klauwaandoening krijgen. Pas als de basis goed zit, kan je kijken naar extra’s die het leven van de koe nog aangenamer maken. Zo hebben we een koerugborstel in onze stal, laten we ’s nachts het licht branden…” 

Herkauwen in het gras 

De koeien van Kurt kunnen naar buiten. “Toch geven ze op papier geen weidemelk: de koeien hebben daarvoor niet voldoende hectare gras ter beschikking. Maar sowieso zijn in de wei alle nodige voorzieningen aanwezig. Want wat betekent dierenwelzijn als je koeien wel naar buiten kunnen maar geen vers water krijgen of genoeg schaduw hebben?” 

“Weidegang is trouwens vooral belangrijk voor de consumenten: zij zien de koeien graag in de wei lopen. Ik geniet er natuurlijk ook van om mijn koeien languit te zien liggen herkauwen (lacht). Maar overdag verkiezen ze nu eenmaal de stal, gewoon omdat het er frisser is. Mijn koeien lopen tijdens warme periodes vooral ’s nachts in de wei: de mensen zien ze dan bijna nooit en vragen me vaak waar ze zijn. De ligboxen binnen zijn uiteraard ook comfortabel, maar buiten is toch nog net iets anders. De koeien voelen zich vrijer. Dat merk je ook als ze na de winter opnieuw naar buiten mogen: dan dansen en huppelen ze. Ik merk ook dat weidegang beter is voor de klauwgezondheid: buiten blijven de klauwen beter droog. En er gaat niets boven de smaak van vers gras.” 

Melkrobot 

Op de Kerkweghoeve worden de koeien gemolken door een robot. “Hoogproductieve koeien kunnen drie keer per dag, of zelfs meer, aanschuiven. Dat is erg comfortabel voor de koe, want zo heeft ze geen last van een volle uier. Ook geeft de melkrobot heel wat nuttige informatie door. Zo weet ik heel precies, per melkbeker, hoeveel melk de koe geeft en wat de geleidbaarheid is – een belangrijke factor voor de uiergezondheid. Ook kan ik gemakkelijk de gezondheid van de koeien monitoren en opvolgen: aan de celgetalmeting kan ik meteen zien of er een probleem is met de uiergezondheid bijvoorbeeld. Ook geeft de robot aan welke koeien minder snel komen, wanneer dieren in de wachtruimte blijven staan… Een teken aan de wand, waardoor we preventief kunnen behandelen of sneller ingrijpen bij opkomende uierontstekingen.” 

Kurt Penninck in de stal

Gebalanceerd dieet

De melkrobot meet ook de voederconversie. “Elke hap die de koe neemt, moet van een constante kwaliteit zijn. Zo moet de eiwit-energieverhouding juist zitten voor een goede melkproductie. Daarom voeder ik de koeien zo evenwichtig mogelijk en wordt alles geanalyseerd en berekend. De veevoederleverancier adviseert me daarbij. De basis bestaat uit voordroog met maïs, aangevuld met perspulp en Protigold, een restproduct van de bio-ethanolproductie. Dat heeft een hoge eiwitaanvoer waardoor ik minder soja moet gebruiken. Daarnaast krijgen de koeien naast eigen geproduceerde tarwe en korrelmaïs ook krachtvoer, om hen te lokken naar het melkvoeder en de robot. Tot slot vul ik het voer aan met luzerne om de vruchtbaarheid te verhogen en de levensduur van de koe te verlengen, wat duurzamer is.” 

Klauwverzorging

Hoe minder problemen een koe tijdens haar leven kent, hoe langer ze leeft. Klauwproblemen zijn daarbij een belangrijk aandachtspunt. “Als ik klauwproblemen niet aanpak, loopt de koe mank, stopt ze met eten, gaat de melkproductie omlaag, zie ik minder goed wanneer ze bronstig is, laat ze zich minder melken waardoor de druk op de uier toeneemt… Het is een domino-effect. Daarom laat ik mijn koeien regelmatig door een voetbad met antibacterieel product lopen, staan ze droog in de stal en kapt een aannemer jaarlijks de poten bij. Als extra verzorging nodig is, kap ik zelf bij in de kapbox.” 

Hoe beter Kurt zijn dieren verzorgt, hoe minder een dierenarts moet ingrijpen. “Het is een kunst om de dierenarts zo weinig mogelijk nodig te hebben. Bij ons speelt hij vooral een preventieve rol: hij adviseert wanneer en waartegen we best vaccineren. Eigenlijk zouden consumenten meer moeten beseffen dat hoe beter een melkveehouder zijn dieren verzorgt, hoe meer hij ervan terugkrijgt. Gezonde, gelukkige koeien betekent een gelukkige boer.” 

Meer weten over dierenwelzijn in de melkveehouderij?

Respect voor dieren en hun welzijn is voor melkveehouders erg belangrijk. Ze zorgen er dan ook voor dat de koeien het goed hebben en gezond zijn.

Lees hier meer