Melkveehouder en dierenarts bij koeien

Diergezondheid

Een goede diergezondheid gaat hand in hand met het welzijn van de dieren. Aandacht voor diergezondheid staat dan ook hoog op de agenda van de melkveehouders en de bedrijfsdierenartsen. 

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt ook binnen de melkveehouderij. Eerst en vooral waken melkveehouders streng over de hygiënische omstandigheden in de stallen, de voeding van kalveren en koeien, en de kwaliteit van de huisvesting om infecties te vermijden. Dat helpt het natuurlijke immuunsysteem van de dieren hoog te houden en garandeert de algemene gezondheid van de dieren. Ook technologie – zoals sensoren, stappentellers, analyses van de melkrobot – helpt bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen. Zo kan er snel ingegrepen worden, zelfs nog voordat de koe effectief ziek wordt.  

Koe met sensor

Behandeling

Als er toch een infectie opduikt, start de melkveehouder – vaak in samenspraak met zijn vaste dierenarts – een behandeling op om het zieke dier te genezen. Tijdens de behandeling wordt het dier nauwlettend opgevolgd en wordt de melk van die koe apart gehouden. Ten slotte wordt alle melk getest voor consumptie: melk die restanten van antibiotica bevat, wordt zo gedetecteerd en komt niet in aanmerking voor verwerking. Melkveehouders letten er dus op dat ze zo weinig mogelijk medicatie hoeven te gebruiken. 

AB Register

Alle melkveebedrijven registreren trouwens verplicht het antibioticagebruik bij hun melkvee in het AB Register. Dat register brengt het antibioticagebruik binnen de veehouderij in kaart en waakt over een oordeelkundig en duurzaam antibioticabeleid.

Tools

Tegenwoordig hebben melkveehouders en dierenartsen verschillende diergezondheidstools ter beschikking. Eén ervan is de Dierenwelzijn Scan van ILVO en Boerenbond waarmee de melkveehouder zelf het welzijn en de gezondheid van de koeien kan meten en automatisch feedback krijgt op de resultaten. Onderzoekster Mirjan Thys vertelt je er graag meer over.
 

Laatste nieuws

Mirjan Thys - Dierenwelzijn Scan
Diergezondheid

“Al scannend door de stal”

Dierenwelzijn en diergezondheid meten is geen sinecure. Hoe weet je als melkveehouder dat je goed bezig bent? Of waar het...

Lees meer
Melkveehouder en koeien
Diergezondheid

Technologisch onderzoek bij melkkoeien

Op het vlak van dierenwelzijn en diergezondheid wordt er heel wat onderzoek verricht. Dat onderzoek gebeurt vaak met behulp van...

Lees meer
Diergezondheid in de melkveehouderij
Diergezondheid

“Melkveehouders zetten steeds meer in op preventie”

Gezonde koeien, gezonde melk, gezonde boer. Dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe zorg je ervoor dat je als melkveehouder goed...

Lees meer