Yoghurt, plattekaas en zure room

Sector in cijfers

De Belgische zuivelsector biedt de consument een ruim assortiment zuivelproducten die gegeerd zijn in binnen- en buitenland. De 543.680 melkkoeien in België zorgen voor kwaliteitsvolle Belgische melk, Belgische kazen en veel andere soorten zuivelproducten.

Vandaag zijn er 

  • 543.680 melkkoeien
  • 6.065 melkveebedrijven
  • 4,32 miljard liter opgehaalde melk
  • 6.708 jobs in de zuivelindustrie
  • 7,1 miljard euro omzet 

Belgische zuivel geniet faam omwille van zijn superieure kwaliteit en voedselveiligheid. Van bij productie en de verwerking tot bij de consument staan Belgische melk en zuivelproducten bekend voor hoge kwaliteitstandaarden. Die worden gegarandeerd door de strenge lastenboeken doorheen het hele productie- en transportproces, zoals het IKM-lastenboek (Integrale Kwaliteitszorg Melk) en MCC (Melkcontrolecentrum Vlaanderen). 

Volgens het jaarverslag van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) verwerkte de Belgische zuivelindustrie in 2020 4,7 miljard liter melk. De melkverwerking is de laatste jaren fors gegroeid: ten opzichte van 2006 wordt er 53% meer melk verwerkt. Enerzijds stegen de melkleveringen van de Belgische landbouwers en anderzijds werd er ook netto meer melk voor verwerking ingevoerd. Dat bracht ook een sterke toename van jobs binnen de Belgische zuivelindustrie met zich mee. Dat aandeel groeide vijf jaar op rij.

Kaasassortiment

Belgische markt

Hoeveel melk en zuivelproducten worden er in ons land geproduceerd en geconsumeerd? Da's best veel.

Lees meer
Vrachtschip met containers

Belgisch exportverhaal

De Belgische zuivelexport groeit jaarlijks. De voorbije jaren hebben de melkveehouders en de volledige zuivelindustrie dan ook fors geïnvesteerd in export.

Lees meer