Zuivelproducten

Divers zuivelaanbod

Zuivel maakt al duizenden jaren lang deel uit van onze eetcultuur. De eerste sporen van zuivelgebruik gaan terug tot ongeveer 7900 jaar geleden, kort nadat de mens voor het eerst aan landbouw begon te doen in Centraal-Europa. Onderzoekers vonden zuivelresten terug op keramische potten in het huidige Roemenië en Hongarije. Millennia later worden dagelijks nog steeds verschillende zuivelproducten genuttigd, en dat heeft goede redenen.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn van nature rijk aan eiwitten en calcium en vormen een goede bron van vitaminen en mineralen. Dankzij zijn hoge nutritionele waarde heeft zuivel een plaats binnen een gezond voedingspatroon. Door zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak zijn er bovendien tal van momenten doorheen de dag waarop zuivel geconsumeerd wordt.

Zuivelproducten worden gemaakt uit rauwe melk, die meestal verhit wordt voor verdere verwerking. In België consumeren we vooral koemelk, waarvan ook verschillende zuiveltoepassingen worden geproduceerd.

Het zuivelassortiment is enorm divers. Denk aan basisproducten zoals melk, room, yoghurt, kaas en boter, maar ook aan ijs, pudding, karnemelk, kwark en skyr.

Meer info en inspiratie vind je hier.

Melkveehouder bij koeien

Productie

Welke weg leggen melk en andere zuivelproducten af voor ze in je koelkast terechtkomen? Het proces start bij de melkveehouder en zijn melkkoeien. 

Lees meer
Yoghurt met granola en gebakken appeltjes

Gezondheid

Is melk gezond? En wat met yoghurt, kaas en andere zuivelproducten? 

Lees meer
Koeien in de stal

Zuivel in cijfers

Hoeveel melkkoeien lopen er rond in België? Hoeveel melk wordt er geproduceerd, geconsumeerd en geëxporteerd? 

Lees meer