Dirk Devreese

De windmolen van Dirk Devreese

Energie

|

04 november 2021

Toen melkveehouders Dirk en Lut Devreese uit Zevekote een windmolen plaatsten op hun gemengd bedrijf, nodigden ze meteen de buurtbewoners uit voor een ‘windmolen-instuif’. Maar liefst 400 mensen uit de buurt kwamen een kijkje nemen op het Gheysenhof. “Ik wilde mensen laten zien dat ook landbouwers hun steentje proberen bij te dragen aan het klimaat.”

Dirk Devreese: Ik ben al 35 jaar landbouwer op het Gheysenhof, waar we vandaag een 90-tal melkkoeien hebben. En altijd al zijn we hier op zoek gegaan naar duurzame oplossingen op het vlak van energie. Toen de zonnepanelen opkwamen, zo’n 12 jaar geleden, zijn we meteen op de kar gesprongen en hebben we zonnepanelen geïnstalleerd op de loods. We zijn ook blijven zoeken naar bijkomende oplossingen voor groene energie en zo zijn we enkele jaren geleden uitgekomen bij een windmolen. Samen met enkele collega’s heb ik me laten informeren door de energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt.”

Dirk Devreese plaatste als eerste Vlaamse landbouwer een windmolen van dit type in België, 15 meter hoog. “Het centrum, of de generator, is zowat hetzelfde als de motor van een elektromotor, met een stator en een rotor. Die is 1,20 meter breed en de schoepen zijn elk 6 meter lang. Onderaan staat een kast waarin de omvormer zit en nog wat elektronica. Het continu verbruik kan je makkelijk bijhouden via een app op je smartphone.”

De windmolen heeft een opbrengst van ongeveer 30.000 kWh, goed voor de helft van de energie die het bedrijf nodig heeft. “Daarnaast dekken onze zonnepanelen nog een kwart van de elektriciteitsbehoefte. Natuurlijk is het de bedoeling dat onze opgewekte elektriciteit verbruikt kan worden. Wanneer het windstil is, schakelen we zo weinig mogelijk verbruikers in. Via een sneltoets zie je hoeveel elektriciteit de windmolen aan het opwekken is. Heel handig.”

Windmolen

Meer info over energie in de melkveehouderij?

Klik dan hier