Duurzame zuivel factbook

Duurzame zuivel 2022: carbon farming & methaanreductie

Klimaat

|

12 oktober 2022

Elk jaar publiceert de zuivelsector verschillende artikels rond zuivel & duurzaamheid in een factbook. Dit jaar draaien ze rond carbon farming, methaanreductie & circulariteit. Wat houden de begrippen in? Hoe ver staat het wetenschappelijk onderzoek? En wat ondernemen de melkveehouders vandaag? Je ontdekt het hieronder. Het volledige factbook kun je hier doorbladeren.

Carbon farming

Carbon farming bevordert een manier van landbouw om koolstof te binden in landbouwbodems. Dat leidt tot een betere bodemkwaliteit en een betere infiltratie van regenwater. Koolstoflandbouw draagt zo bij tot het verminderen van klimaatverandering én maakt landbouwers weerbaarder tegen de gevolgen ervan. 

We interviewden Jean-Baptiste Dollé, afdelingshoofd Milieu bij het Franse onderzoeksinstituut IDELE, over het Franse succesmodel rond carbon credits. Het Belgische platform Claire, 'Clean Air', is alvast op de goede weg om een Belgisch succesverhaal uit te rollen. Onder meer Milcobel neemt carbon credits af via Claire, bij een van hun melkveehouders: Hoeve Heirbaut.

Leer hier meer over koolstoflandbouw

Methaanreductie via genetica

Veestapels verbeteren, voor een beter leven voor de veehouders, de dieren en de planeet. Dat is wat CRV (Coöperatie RundveeVerbetering) vandaag doet met 23.000 leden-veehouders in België en Nederland. “Via fokkerij willen we bovendien ons steentje bijdragen om de methaanuitstoot te beperken. De eerste resultaten zijn veelbelovend maar vragen verder onderzoek”, aldus fokkerijspecialist Eric Lievens van CRV.

Klik hier en leer meer

Belang van circulariteit

Circulaire landbouw draagt bij aan de voedselproductie van de toekomst. Maar welke mogelijkheden hebben melkveehouders vandaag om kringlopen te sluiten? Wat is de rol van de koe in dit verhaal? En hoe kunnen onderzoek en technologie leiden tot meer kringlooplandbouw in ons land? Joris Relaes, administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), gaat dieper in op het thema circulariteit (vanaf p. 6 via de link hieronder).

Lees hier meer

In de praktijk

Hoe gaat dat in de praktijk, methaanreductie & circulariteit? We gingen op bezoek bij De Vaerendriesch in Kortenaken en het PLC in Ruiselede waar HappyCliMi getest wordt.

Leer hier meer
Cover factbook 2022

Factbook 2022

De volledige publicatie kun je hier raadplegen.